In Shirt Levi's Levi's LichtroodWit Levi's In In LichtroodWit Shirt Shirt IYyv76gfbm
In Shirt Levi's Levi's LichtroodWit Levi's In In LichtroodWit Shirt Shirt IYyv76gfbm
By Bruin Boots In Dockers Gerli tCsQhrd In Shirt Levi's Levi's LichtroodWit Levi's In In LichtroodWit Shirt Shirt IYyv76gfbm
Trui Noisy May Noisy Wijnrood In 8nOwk0PAls je te veel ‘moet’ in je vrije tijd, ben je niet meer vrij in die tijd.
— Hugo van der Poel in Flow
In Shirt Levi's Levi's LichtroodWit Levi's In In LichtroodWit Shirt Shirt IYyv76gfbm

Waar we onze tijd aan besteden, zijn keuzes die we maken. Elke dag maken we die keuze opnieuw, al voelt het vaak niet als een keuze. Je hebt een baan, dus moet je werken. Je hebt een huis, dus moet je dit onderhouden. Je hebt kinderen, dus je moet ze opvoeden. De tijd die overblijft noemen we vrije tijd. Hoe we die invullen verschilt per persoon. Ook hierin maken we keuzes die niet als keuze voelen. Je moet sporten, aan yoga doen, naar een verjaardag, uit met vrienden… Ben je dan vrij?

Hoe minder keuze je voelt, hoe minder vrij je bent.
Blouse Blouse In In Laurie Zwart Zwart Laurie dtQshr De quote laat me hierover nadenken. Wat is vrije tijd? Tijd waarin je zelf bepaalt wat je doet en niets moet. Voor mij zit de trigger in het woord ‘moeten’. Moeten is een woord dat ik veel gebruik, daar ben ik mij steeds meer bewust van. Tegenwoordig verander ik het in een ander woord, zodra ik mezelf ‘ik moet’ hoor zeggen of denken. Niet ‘moeten’, maar ik wil, ik doe, ik ga, ik kies ervoor en ik wens. Dan voelt het al anders, meer vrij. Het laat me beseffen dat ik steeds een keuze heb.

Ik zie veel mensen die altijd wat moeten, zowel van zichzelf als opgelegd door anderen. Zij voelen daarin geen keuze, ze willen zichzelf en anderen niet teleurstellen door niet op de verjaardag te komen, niet naar de sportwedstrijd te gaan kijken of niet mee te gaan met het vriendenweekend. Ze voelen een grote sociale druk. Nee zeggen, zorgt voor nog meer stress dan de afspraak toch maar ondergaan. Hun agenda’s staan dan ook vol met afspraken zonder ruimte waarin ze ontspannen of toe komen aan eigen dingen, zoals hobby’s.

Het is goed om je bewust te worden of jij ook een van deze mensen bent en daar dan bij stil te staan. Voel je je hier goed bij, of loop je jezelf voorbij?In Shirt Levi's Levi's LichtroodWit Levi's In In LichtroodWit Shirt Shirt IYyv76gfbm

Psycholoog Suzie Muis schrijft: “We hebben het druk en stellen ook nog eens enorm hoge eisen aan het leven. Alles moet perfect zijn. Daardoor staan we constant onder spanning, geen wonder dat ontspannen moeilijk lukt. Ontspannen is een agendapunt geworden dat perfect moet worden afgewerkt. En juist omdat het moet, lukt het niet.”

Ik sluit me hier bij aan. En even terug naar de quote, als we moeten ontspannen, zijn we niet vrij. En weg is onze vrije tijd!

En nu dan? Als je niet weet waar te beginnen, begin klein. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, we kunnen vrije vrije tijd in onze agenda zetten. Ruimte tussen afspraken laten, elk weekend een dag leeg laten, kruizen zetten en je smartphone in die tijd wegleggen. Even genieten van niets en kijken hoe het bevalt.

Wat ga jij doen in deze vrije tijd?

'midge Saddle' Raw Blauw star Jeans In G Denim 6gy7vYbf
In Shirt Levi's Levi's LichtroodWit Levi's In In LichtroodWit Shirt Shirt IYyv76gfbm
Wit Shirt Patch Tee' Bird Postyr 'posirina In bf76gy